preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA O PRIJAVI KANDIDATA S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU ZA UPIS U PRVI RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2019./2020.

Autor: Danko Bertović, 27. 5. 2019.

Poštovani roditelji i učenici!

Elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole propisani su Pravilnikom o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (Narodne novine, broj 49/2015 i 47/2017). Pravilnik je objavljen na službenoj mrežnoj stranici Ministarstva i na mrežnoj stranici: www.upisi.hr
Obavještavamo Vas da je dana 21.5.2019. godine stupila na snagu Odluka o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. („Narodne novine“ broj 53/2019) kojom se utvrđuje postupak i način upisa učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2019./2020. kako slijedi: 

Kandidati s teškoćama u razvoju (učenici koji su osnovnu školu završili sukladno rješenju o primjerenom programu školovanja) koji  žele  iskoristiti  mogućnost  prijevremenog upisa, prijavljuju se u Ured državne uprave u Karlovačkoj županiji, Zrinski trg 8, II. kat, soba br. 25, kod upravne savjetnice za srednje školstvo, od 27.5.2019. godine do 10.6.2019. godine, radnim danom, u vremenu od 8:00 do 15:00 sati. 
U Ured trebaju doći roditelj/skrbnik i učenik koji, uz ispunjeni obrazac, prilažu presliku rješenja o primjerenom programu školovanja i original stručnog mišljenja službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Upozoravamo da kandidati na propisanom obrascu mogu prijaviti samo one programe obrazovanja koji su navedeni u stručnom mišljenju službe za profesionalno usmjeravanje.
Napominjemo da roditelj i kandidat na predviđenom obrascu ne moraju navesti sve programe koje je Hrvatski zavod za zapošljavanje naveo u svom stručnom mišljenju, već samo one koje žele upisati, a isto vrijedi i za škole koje te programe izvode (navode  ih onim redom kako bi željeli da ih kandidat upiše). Naglašavamo da redoslijed kojim su programi obrazovanja navedeni u stručnome mišljenju Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje nikako ne predstavlja listu prioriteta kandidata. Ukoliko kandidat ne navede sve programe navedene u stručnom mišljenju ili ne navede sve škole koje izvode te programe, umanjuju se mogućnosti za upis.
Podsjećamo da u školama u kojima je to uvjet za upis, kandidati moraju zadovoljiti i na ispitu sposobnosti i darovitosti, a upisna povjerenstva ureda državne uprave, u slučaju prijave takvih programa, dužna su o tome obavijestiti kandidata. 
Također, napominjemo da ukoliko je škola postavila bodovni prag on vrijedi i za učenike s teškoćama u razvoju i da moraju pristupiti dodatnoj provjeri za zanimanja za koja se to traži (18.i 19.6.2019.)

Kandidati se rangiraju 21.6.2019. godine na zasebnim ljestvicama poretka po postignutom akademskom uspjehu, tako da činjenica prijave Uredu ne jamči da će kandidat uistinu upisati željeni program, obzirom da se u jedan razred mogu upisati najviše tri učenika s teškoćama, sukladno Državnom pedagoškom standardu srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja (konačan upis ovisi i o drugim kandidatima s teškoćama u razvoju na ljestvici i njihovom broju bodova te broju upisnih mjesta za kandidate s teškoćama u razvoju u pojedinome razrednome odjelu).
Važno je istaknuti da se kandidati s teškoćama u razvoju koji na ovaj način ostvare upis u srednju školu neće moći prijavljivati za redovan upis u druge obrazovne programe.
Nakon ovoga rangiranja, 26.6.2019. godine započinje postupak prijava programa obrazovanja ostalih kandidata.

Kandidati nisu obvezni dostavljati prijavnicu u srednju školu ali moraju ispisati upisnicu i potpisanu je na dan upisa, zajedno sa originalom mišljenja profesionalne orijentacije i preslikom rješenja o primjerenom programu školovanja, predati u srednju školu u koju je ostvario pravo upisa u vremenu koje odredi škola (od 15.7.2019 - 19.7.2019 godine). 

Kandidati koji ne ostvare pravo upisa temeljem rangiranja učenika s TUR u ljetnom roku moći će se prijaviti u jesenskom upisnom roku za učenike s TUR od 16. i 19.8.2019. godine
Ukoliko se niti tu ne rangiraju, imaju mogućnost prijave kao redovni kandidati u jesenskom roku od 21.8.2019.  godine u program obrazovanja u kojem je ostalo slobodnih mjesta.
Učenici koji ne ostvare pravo na upis u ljetnome ili jesenskome roku mogu se prijaviti za upis u naknadnom upisnom roku od 2. do 20.9.2019. godine u srednju školu u program obrazovanja u kojemu je nakon jesenskog upisnog roka ostalo slobodnih mjesta, a za koja ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom.


Priloženi dokumenti:
Obrazac_prijavnice.docx (14.47 KB)


CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju