preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

21.2.  MEĐUNARODNI  DAN  MATERINSKOG  JEZIKA

RODU O JEZIKU

(odlomak)

Svaka zvijezda svojim svjetlom sijeva,

Svaka ptica svojim glasom spijeva,

Ti jezikom svojim zbori!

Slatkim glasom materinim

Odlikuj se među inim

Bog bo mili s njim te stvori,

Njim da budeš svoj svojemu,

Njim da srcu odolijevaš,

Njim da plačeš i popijevaš

I njim da se moliš Njemu! 

                                             Petar Preradović

 

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin obilježen je Međunarodni dan materinskog jezika, a u programu su sudjelovale i učenice 5.b razreda naše Škole: Lana Kirasić, Kaja Jerak, Iva Francetić, Lana Vujasin i Tea Brozović.  One su pod vodstvom svoje nastavnice Nataše Možgon pripremile i čitale pjesme. Neke od njih su pročitale  nekoliko svojih pjesama, a neke su izabrale pjesme drugog autora. Čestitke svima!

GRIGOR VITEZ

15.2.1911. – 23.11.1966.

 

Ove se godine obilježava 107 godina od rođenja poznatog hrvatskog pjesnika, dječjeg pisca i prevoditelja Grigora Viteza. Pisao je i poeziju za odrasle, ali se afirmirao isključivo kao dječji pjesnik. Smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu. Pisao je i igrokaze, priče, crtice, bajke, književne prikaze i članke. Prevodio je s ruskog, slovenskog i francuskog jezika.

Neka od njegovih djela su: Kad bi drveće hodalo, Jednog jutra u gaju, Bajka o glinenoj ptici i druge priče i bajke, Gdje priče rastu, Igra se nastavlja, Dječak u krošnji drveta, Nevidljive ptice i brojna druga djela.

 

TIHA, TIHA PJESMA

Tiho kos u grmu spava,
A još tiše raste trava.
Tiho tamni bor šumori,
A još tiše trešnja zori.

Tih je zeko ispod granja
A još tiše bilje sanja.
Raznobojne snove sniva
Cvijeće, šuma, polja, njiva.

Svud su snovi razasuti:
Jaglac sanja san svoj žuti,
Modro sanja šumarica,
Ljubičasto ljubičica,

Nebo plavo-potočnica,
Bijelu iskru tratinčica,
A duboko sanja noć
Ti još dublje...Laku noć!

        (Grigor Vitez)

 

 

Izložba u knjižnici

U našoj školskoj knjižnici upriličena je izložba radova Učeničke zadruge Regoč koja djeluje pri našoj školi. Spretne ruke učenika zadruge i njihovih voditeljica, inspirirane likovima iz bajki i priča Ivane Brlić-Mažuranić, izradile su prava mala remek djela od gline. Likovi su prikazani u obliku malih kipića, kao privjesci za ključeve, ima tu i šalica i bedževa sa motivima Ogulina. Posebno treba istaknuti jedinstvenu šahovsku ploču s njezinim figurama.  Iako je postavljena za potrebe snimanja emisije "Luka i prijatelji", zbog svoje je posebnosti zainteresirala mnoge učenike i nastavnike.

Treba spomenuti i da se svakodnevno u školskoj knjižnici održava radionica izrade čestitki tehnikom vezenja. Radionica također djeluje u sastavu Učeničke zadruge Regoč, a okuplja i učenike i nastavnike, koji predvođeni svojom voditeljicom izrađuju prekrasne čestitke.


CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju