preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

O knjižnici

„Knjiga nije predmet. Ona je čarolija. Dobre knjige moraju putovati iz ruke u ruku. Na tom putu uvijek se nešto zanimljivo dogodi s ljudima i knjigama. Prepoznavanje, ljubav ili mržnja, razumijevanje, otkrivanje novoga i nepoznatoga, a katkad i staroga i poznatoga.“

 

Melita Rundek

 

   O knjižnici

 

Knjižnica Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin smještena je u prizemlju zgrade. Od 2017.2018. školske godine nalazi se u novom, većem prostoru, pa je tako knjižnica osim većeg prostora za smještaj knjižnične građe, dobila i prostor za čitaonicu.

Ukupnost knjižnične građe je primjerena i stalno se dopunjava. Najveći dio čine knjige iz lektire i lijepe književnosti, a dobra je zastupljenost i stručnih knjiga, enciklopedija, leksikona, rječnika i ostale građe.

Od časopisa tu su: Modra lasta, Smib, Radost, Prvi koraci, Moj planet, Meridijani, ABC tehnike, Hrvatske šume. 

Korisnici školske knjižnice su svi učenici i djelatnici Škole.

Prema Pravilniku o radu školske knjižnice učenik može odjednom zadužiti dvije knjige, a rok za vraćanje istih je petnaest dana. Časopisi se mogu posuditi na pet dana. 

Radno vrijeme školske knjižnice: od ponedjeljka do petka od 7,00 do 13,00 sati.

Kontakt:  broj telefona u školskoj knjižnici 047/537-747.

 

Izjava o poslanju

 

Djelovanje školske knjižnice ostvaruje se kroz neposredni odgojno-obrazovni rad i informacijsku djelatnost, stručni rad te kulturnu i javnu djelatnost.

Zadaće školske knjižnice su:

  • omogućiti učenicima posudbu lektirnih i drugih knjiga koje su im potrebne u redovitom školovanju
  • upoznati sve korisnike s različitim dodatnim izvorima informacija, uputiti ih na služenje njima i poticati na korištenje
  • poticati korisnike na potrebu za cjeloživotnim učenjem
  • upoznati korisnike s načinom rada i djelovanja knjižnice kao informacijskog središta te s načinima pronalaženja i odabiranja informacija; poticati ih na služenje knjižnicom i korištenje informacija.

 

Iako danas knjiga možda gubi na popularnosti i manje se koristi kao sredstvo informiranja, ona zapravo nikad neće izgubiti na svojoj važnosti. Jedino knjiga može stvoriti maštovite svjetove i njegove likove u našim mislima, kakvi ne postoje niti u jednom drugom čovjeku.

Kroz povijest su mnoge knjige bile zabranjivane, spaljivane, ukradene, otpisane, ali uvijek su se vraćale kao prepoznatljivi predmet naših opuštanja, istraživanja, zadaća…. I nikad ne znamo koje će vrijeme ili događaji vratiti njezinu popularnost i aktualnost.

 

 

 


CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju