preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > O školi  > Projekti
Projekti
Školska godina: 2013/14

Projekt: Škola u šumi, šuma u školi

Kako je u širem društvenom interesu imati educirano i ekološki osviješteno društvo, Hrvatske šume d. o. o. su ove školske godine pokrenule edukativni projekt „Šuma u školi, škola u šumi“ kojemu je cilj najmlađima približiti šumarstvo te ih naučit kako postupati s  jednim od najvećih bogatstava koje posjeduje Republika Hrvatska, a to su šume.

Projekt je namijenjen osnovnoškolcima koji se kroz redovnu nastavu upoznaju s prirodom i njenim djelovanjem, okolišem i zavičajem te nadopunjuje teoretsku naobrazbu stečenu na razrednoj nastavi kroz praktične igre i predavanja. Zbog svega navedenog važno je djeci osnovnoškolskog uzrasta na interdisciplinaran način približiti šumu, život u šumi i važnost gospodarenja šumama, a kroz to i posao šumara te naglasiti njegovu važnost u održavanju stabilnih šumskih ekosustava.

Glavni ciljevi projekta su naglašavanje važnosti očuvanja okoliša i stvaranje ekološki educirane i savjesne djece, približavanje šume i šumarske struke djeci, integriranje spoznaja stečenih na terenu, u šumi, u cjelokupni odgojno – obrazovni proces, upoznavanje šumskih biljaka i životinja, podučavanje djece važnosti sprečavanja požara i posljedica požara te razvijanje spoznaje da šuma može biti nadahnuće za likovne i literarne radove (integracija u obrazovni proces).

Uprava šuma Podružnica Ogulin također je započela projekt s učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda Osnovne škole Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin te su šetnjom prirodom (šumom) postavili temelje projekta u ovoj školi gdje su djelatnici podružnice djecu upoznali s osnovama vezanim za šumu ovisno o njihovoj dobi i nastavnom planu i programu. S učenicima drugih razreda tema je bila zaštita okoliša i šuma te opasnosti od požara u šumi. Učenici trećih razreda već su obradili nastavnu temu orijentacije i snalaženja u prirodi te su stoga uživali u praktičnom dijelu upoznavanja stabla i lista pojedinog šumskog drveća.
Djeca su bila oduševljena, a iznenađena je bila i gđa. Snježana Blašković, djelatnica Hrvatskih šuma podružnica Ogulin koja je educirala naše učenike u praktičnom dijelu dok ih je vodila kroz okoliš šumskog prostora.

O važnosti i kvaliteti projekta „Škola u šumi, šuma u školi“ najbolje govore vesela i sretna dječja lica. Poticaj je to i djelatnicima Hrvatskih šuma da nastave rad na razvoju ovoga iznimno korisnog i kvalitetnog projekta.

 

Projekt: Shema školskog voća

Ove školske godine OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin uključila se u projekt „Shema školskog voća“.

Shema školskog voća, koju je odobrila Vlada RH 2013., a podržala EU, važna je inicijativa koja svoj djeci od 1. do 4. razreda osigurava obrok svježeg voća i povrća.

Program je usmjeren prema usvajanju dobrih prehrambenih navika djece od najranije dobi, koje utječu na kvalitetu života te prema borbi protiv debljine uzrokovane, prije svega, lošim prehrambenim navikama.

Cilj je povećati potrošnju voća i povrća kod djece u nižim razredima osnovne škole te im time: uravnotežiti prehranu i smanjiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli, omogućiti školskoj djeci dodatni obrok svježeg voća ili povrća te promovirati zdrave prehrambene navike djece radi povećanja udjela voća i povrća u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi.

Statistika pokazuje da Europljani, kao ni Hrvati, ne jedu dovoljno voća i povrća što je zabrinjavajuće stanje, imamo li u vidu rastući trend prekomjerne težine i debljine.

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO) preporučuje unos najmanje 400 grama voća i povrća dnevno, kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. U posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj registriran je zabrinjavajući porast broja debele djece i djece s povećanom tjelesnom težinom. Prema podacima praćenja stanja uhranjenosti djece u dobi od 7 do 14 godina u razdoblju od 2005. Godine do 2009. Godine čak 26, 4%školske djece imalo je prekomjernu tjelesnu masu od čega je 15, 2% djece imalo povećanu tjelesnu masu, a 11, 2% djece bilo je debelo!

Uzrok te nepovoljne slike stanja uhranjenosti djece u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj rezultat je kombinacije loših prehrambenih navika te nedovoljne i neredovite tjelesne aktivnosti.

Shema školskog voća u petoj je godini primjene u državama članicama EU. Shema školskog voća mnogo je više od jednostavne raspodjele voća i povrća – u njoj sudjeluju partneri iz područja poljoprivrede, javnog zdravstva, obrazovanja, civilnog društva i drugi relevantni sudionici, a prednost je dana svježem voću i povrću i to jabukama, narančama, mandarinama, kruškama, mrkvama, krastavcima i rajčicama.

U projektu su zamišljene i posjete djece farmama, školskim vrtovima, kulinarskim prikazima te se nadamo da će uvođenjem projekta „Shema školskog voća“ oblikovati prehrambene navike djece i tako pridonijeti povećanju potrošnje voća i povrća u svakodnevnoj prehrani.

 

 

 

                                               Anđelka Salopek, ravnateljica škole

 

                                          

 

 

                                         

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju