2020-06-24 19:09:19

Borba protiv ambrozije i drugih invazivnih biljnih vrsta

2011. godine na skupštini Međunarodnoga udruženja za ambroziju, prva je ljetna subota proglašena Međunarodnim danom borbe protiv ambrozije.

Ove godine, Međunarodni dan borbe protiv ambrozije je bila subota 20.lipnja, 2020. a razlog zašto je odabran taj datum jest činjenica da je u ovo vrijeme ambrozija još u ranom vegetacijskom stadiju što omogućuje dovoljno vremena za eventualne pripremne akcije uništavanja same biljke.

U našoj školi počeli smo s obilježavanjem ovog dana već prošle školske godine s organizacijom Skype debate i online kviza sa temom Invazivne biljne vrste u Hrvatskoj http://os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2749&mshow=871#mod_news, a ove školske godine nastavljamo s ovim aktivnostima.

Učenici sedmih razreda, pod mentorstvom nastavnice Anite Belančić krenuli su o foto-lov na invazivne biljne vrste našeg kraja. Ne samo ambroziju, već i bagrem, čičoku, pajasen i druge invazivne vrste kojima ekološki nije mjesto u našem kraju.

Učenici na fotografijama bilježe i lokaciju na kojoj se biljka nalazi pa tako ove fotografije imaju posebnu vrijednost u smislu podatka o rasprostranjenosti nepoželjnih biljaka u području Ogulina.


Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin