2019-11-12 12:59:33

Obilježavanje pada Saborskog

Dragi učenici,

na današnji dan 12. studenog 1991. u ruke neprijateljskih postrojbi sastavljenih od Jugoslavenske narodne armije (JNA) i paravojnih postrojbi domaćih Srba (uglavnom iz Plaškog i okolice) palo je Saborsko.

Okruženo srpskim selima Saborsko, kao jedno od prvih mjesta u Hrvatskoj, već se u proljeće 1991. našlo okruženo srpskim militantima, a od kolovoza u potpunoj blokadi.

Prvi napadi počeli su 5.08.1991. godine u ranim jutarnjim satima minobacačkim granatama iz pravca Ličke Jesenice. Branitelji Saborskog su više od tri mjeseca u okruženju odolijevali žestokim napadima agresora. Manje grupice branitelja prolazile su kroz okupirani srpski teritorij do Ogulina po streljivo i pomoć te se vraćali u Saborsko. Bili su to mahom mladići od dvadesetak godina.

12. studenoga 1991. pred općim napadom topništva, avijacije, tenkova, pješaštva i drugih agresorskih snaga branitelji su bili prisiljeni uz znatne gubitke napustiti Saborsko i otići u progonstvo zajedno s preostalim stanovništvom. Tog dana u Saborskom je porušeno i zapaljeno preko 350 obiteljskih gospodarstava.

Od 51 poginulog Saborčana u oslobodilačkom ratu 1991.-1995., najveći broj njih je ubijen upravo na današnji dan 1991. Bili su to mahom starci i to visoke životne dobi koji nisu htjeli napustiti rodne kuće i kraj. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96 godini života. Do danas se još devet ljudi  vode se kao nestali.

Mjesna crkva svetog Ivana Nepomuka je potpuno razorena, kao i crkva Blažene Djevice Marije od Svete Krunice, koja je ujedno bila i spomenik kulture.

Saborsko je oslobođeno u Oluji 1995. godine.

 

RAVNATELJICA:

Anđelka Salopek, mag. prim. educ.


Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin