preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

UČENICI 7. – IH I 8. – IH RAZREDA OŠ IVANE BRLIĆ – MAŽURANIĆ OGULIN PROMATRAČI NA WORLD SKILLS CROATIA 2019.

Autor: Danko Bertović, 26. 3. 2019.

U srijedu, 27. ožujka 2019. godine,  100 učenika 7. – ih i 8. – ih razreda OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Ogulin prihvatilo je poziv Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih za sudjelovanjem na manifestaciji WordSkills Croatia 2019. Od 27. do 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom Velesajmu održat će se Državno natjecanje učenika strukovnih škola. To je ujedno i najveće strukovno natjecanje u ovom dijelu Europe, a u kolovozu 2012. godine Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Zagreb postala je punopravna članica WorldSkills Europe.

Worldskills Europe je organizacija koja promiče izvrsnost u području razvoja vještina i kompetencija, podiže svijest o važnosti izvrsnosti i visoke kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja.  Njezin fokus je na organiziranju i razvoju natjecanja u vještinama koja služe kao alat u daljnjem razvoju vještina u Europi. Također, podržavaju europske politike cjeloživotnog učenja, potiču svjetske standarde u vještinama u i kompetencijama u Europi kako bi poboljšao status i privlačnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Ciljevi: putem natjecanja u korištenju vještina podići standarde i promovirati izvrsnost u strukovnim vještinama u Europskoj uniji, povećati svijest o važnosti vještina i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja za europska gospodarstva i društva, razviti niz natjecanja u strukovnim vještinama za zemlje članice EU, osigurati da strukovna natjecanja u vještinama koje organizira EuroSkills, reflektiraju različite i promjenjive potrebe za vještinama zemalja članica EU i EU u cjelini, potaknuti svaku zemlju članicu EU da sudjeluje u Euroskills natjecanju te da tako proširi i razvije vlastita natjecanja u vještinama.

 U ostvarivanju tih ciljeva WorldSkills Europe će: se fokusirati na promociju i predstavljanje europskog strukovnog obrazovanja, predstaviti ne samo obrte nego i suradnju unutar sektora radi postizanja ciljeva, dati važnu ulogu natjecanjima u vještinama kao nadahnjujućem faktoru za mlade ljude i kao zajedničkom mjerilu snage europskih strukovnih vještina, biti platforma na kojoj europske organizacije, ministarstva obrazovanja i međunarodne gospodarske organizacije mogu izmjenjivati znanje i iskustva  inovacijama, metodama osposobljavanja i prilikama za suradnju.

 Zemlje članice su: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska (ASOO), Češka, Cipar, Estonija, Finska, Njemačka, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo te Francuska u statusu suradnika (ima ista prava kao i punopravni članovi, s izuzetkom da ne može glasovati ili biti izabrana te ne može poslati službeni tim na natjecanje koje se održava svake dvije godine).

Zahvaljujemo Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na pozivu jer će sudjelovanje na ovom državnom natjecanju uvelike pomoći  našim učenicima u odabiru budućeg zanimanja.

 
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju