preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

Dan sigurnijega interneta 2017.

Autor: Danko Bertović, 10. 2. 2017.

Dan sigurnijega interneta obilježen je 7. veljače, a cilj je bio istaknuti i promicati sigurnije i odgovornije korištenje tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među mladima.

Taj se dan obilježava u sklopu projekta „Safer Internet Centre Croatia: Making Internet a goodandsafe place“, koji sufinancira Europska unija iz programa Department C – Connecting Europe Facility (CEF).

I naša se škola, uz mnoge druge u Hrvatskoj, uključila u ovaj projekt. Za djecu su pripremljene radionice o sigurnosti na internetu, a mnogi su učenici sudjelovali i u kvizu, gdje su imali priliku provjeriti svoja znanja o sigurnosti na internetu. 

Tijekom godina sigurnost na internetu razvija se od početnih informacija o sigurnosti prema stvaranju boljega Interneta. Bolji internet podrazumijeva iskorištavanje što više mogućnosti koje internet nudi te korištenje dostupnih znanja uz poštivanje mjera sigurnosti.

Djeca i mladi mogu kreirati bolji internet tako da poštuju ostale korisnike, štite svoju privatnost i koriste Internet za uključivanje u razne aktivnosti. Mogu i pomoći ako prijave neprimjeren sadržaj koji su uočili.

Roditelji također mogu doprinijeti sigurnosti i kvaliteti na internetu razgovorom sa svojom djecom o njihovu ponašanju na Internetu. Mogu i vlastitim primjerom pokazati kako se dobro koristi internet.

Učitelji mogu pomoći kreirati bolji internet tako što će pružiti djeci informatička znanja i vještine koje su danas neophodne.

I neki sudionici kviza i radionica istaknuli su dobrobiti ovih aktivnosti: Petra Stipetić (VI. C)  ističe da je obnovila svoje spoznaje o sigurnosti na Internetu: o zaštiti lozinke, lažnim profilima i slično, dok je Magdalena Bartolović (VI. C) istaknula da je kviz bio zabavan i poučan, jer je pružao informacije o opasnostima mogućih susreta s ljudima koje poznajemo samo s interneta.

Svi se trebamo uključiti u stvaranje sigurnijega i boljega interneta jer nam je on danas nužan izvor informacija i mjesto za komunikaciju i stvaranje.

 

Tena Lipošćak, VI. c
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju