preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

OBAVIJEST - UDŽBENICI

Autor: Danko Bertović, 12. 6. 2019.

Poštovani roditelji,

Sukladno Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (NN, br. 116/18) sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju se u Državnom proračunu. Nadalje, udžbenici nabavljeni  sredstvima Državnog proračuna vlasništvo su škole, a postupanje je regulirano Naputkom o načinu uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i drugih obrazovnih materijala financiranih sredstvima iz Državnog proračuna.

Sigurno ste čuli iz medija, ili ste se dobili informaciju iz nekog drugog izvora, da u šk. god. 2019./2020. svi učenici od 1. – 8. razreda dobivaju od Ministarstva besplatne udžbenike. Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH osiguralo je i financijska sredstva za nabavu udžbenika izbornih predmeta Vjeronauka (katoličkog i pravoslavnog), Informatike (u 7. i 8.r.) i drugog stranog jezika (u našoj školi je to Njemački jezik). I Grad Ogulin je u svom Proračunu osigurao financijska sredstva za nabavu udžbenika te smo u dogovoru s Gradom Ogulinom dogovorili da Grad Ogulin financira nabavu Radnih bilježnica ili Zbirki zadataka ovisno što je izabrano uz udžbenik pojedinog predmeta. Samo Likovne mape, Kutije za Tehničku kulturu i Atlas (za Geografiju ili Povijest koji se kupuju u 5. razredu ) morat ćete kupiti sami.

U šk. god. 2019./2020. bit će u uporabi dvije vrste udžbenika: udžbenici koji su trenutno u procesu odobravanja za razrede koji ulaze u frontalnu provedbu kurikularne reforme (1., 5. i 7.r. OŠ i 1.r. SŠ) tzv. „novi udžbenici“ i udžbenici za sve ostale razrede koji su odobreni 2014. godine tzv. „postojeći udžbenici“.

Što se tiče „novih udžbenika“, MZO RH je 1. veljače raspisalo Javni poziv za nove udžbenike koji će se od jeseni koristiti u razredima u kojima kreće primjena novih kurikuluma. To se odnosi na sve predmete u 1. I 5. Razredu osnovne škole, kao i za predmete Kemija, Fizika i Biologija u 7. razredu. Do kraja lipnja izvršit će se odabir za „nove udžbenike“  i to za: 1. r. – Hrvatski jezik, prvi Strani jezik (u našoj školi je to Engleski jezik), Matematika i Priroda i društvo; 5.r. – Hrvatski jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura, Prvi Strani jezik, Matematika, Priroda, Povijest, Geografija, Tehnička kultura i Informatika; 7. r. – Fizika, Kemija i Biologija.

Što se tiče „postojećih udžbenika“, u ostalim razredima i predmetima u uporabi ostaju udžbenici odabrani 2014.g. U travnju smo dobili uputu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH da procijenimo svoje potrebe za dokupom „postojećih udžbenika“ koji su odabrani 2014. godine, odnosno koji će se koristiti i u školskoj godini 2019./2020. Udžbenici iz Kataloga koje je potrebno dokupiti prema odabiru iz 2014. godine su: 2.r. – Hrvatski jezik, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, matematika i Priroda i društvo, 3.r. - Hrvatski jezik, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, matematika i Priroda i društvo, 4.r. - Hrvatski jezik, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, matematika i Priroda i društvo, 6.r. - Hrvatski jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, Matematika i Priroda, Povijest, Geografija, Tehnička kultura i Informatika, 7.r. - Hrvatski jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, Matematika, Povijest, Geografija i Tehnička kultura i 8.r. - Hrvatski jezik, Likovna kultura, Glazbena kultura, prvi Strani jezik, Matematika, Povijest, Geografija, Tehnička kultura, Biologija, Kemija i Fizika.

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da će učenike 1. – 8. razreda naše škole,  prvog dana nastave u šk. god. 2019./2020., dočekati na klupama udžbenici i radne bilježnice što će roditeljima znatno pomoći u financijskim troškovima kod pripreme za početak nove školske godine. Prema izračunu, udžbenici za 1.r. osnovne škole koštaju oko 600,00 kn s Likovnom mapom, dok cijena udžbeničkog kompleta za 8.r. osnovne škole iznosi oko 1400,00kn.

Slijedom svega navedenog, ovom prilikom, želimo roditeljima ukazati na činjenicu da će učenici prilikom dobivanja udžbenika na početku školske godine u vrećicama dobiti nešto novih, ali i nešto rabljenih udžbenika. Stoga Vas molimo za razumijevanje i da uvažite našu nezavidnu situaciju kod slaganja kompleta knjiga u vrećice koje će dočekati učenike na klupama prvog dana nastave. Roditelji koji ne žele da na ovaj način njihovo dijete dobije udžbenike u školi, mogu sami kupiti u bilo kojoj knjižari udžbenike za pojedini razred prema popisu udžbenika za šk. god. 2019./2020. koji će biti objavljen na web stranici škole do kraja lipnja ove godine.

Nadamo se da će svi učenici i roditelji biti zadovoljni udžbenicima koje će dobiti besplatno od Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Ogulina budući će ovim potezom roditelji znatno uštedjeti u kućnom budžetu.

RAVNATELJICA:

Anđelka Salopek, mag.prim.educ.
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju