preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin

 > Naslovnica
Vijesti

ZELENA ČISTKA ZA LJEPŠI ŠKOLSKI OKOLIŠ

Autor: Danko Bertović, 19. 4. 2015.

Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj u koji smo se ponovo uključili, poput mnogih drugih organizacija, tvrtki, obrazovnih ustanova, gradova i općina te volontera. Ciljevi su ove akcije osvještavanje o važnosti primarnog odvajanja otpada, čišćenje ilegalno odloženoga otpada, podizanje svijesti o stvaranju i odlaganju otpada te važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje te utjecanje na promjenu vrste ili količine materijala koji se koristi za ambalažu. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. 

U našoj školi učenici viših razreda pridružili su se akciji sa svojim razrednicama i slijedili upute spremačica i kućnoga majstora oko pojedinih poslova čišćenja. Poslovima se pridružilo i administrativno osoblje te pripravnici i asistenti u nastavi. Pometeno je školsko igralište, ulaz u školu i školsko dvorište. Pokupljen je otpad sa svih okolnih površina te je okopan cvijetnjak u središtu dvorišta. Mnoštvo otpada skrivalo se ispod grmova kod glavnoga ulaza u školu, a zelene površine oko igrališta očišćene su od korova.

Akcija je bila vrlo uspješna unatoč jakom vjetru i prašini koji su ometali rad te se nadamo da je naša čistka odlična priprema za nastavak uređenja školskoga okoliša koji će uslijediti.

 

Novinarska družina
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Ogulin / Ulica Josipa bana Jelačića 1, HR-47300 Ogulin / www.os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-ogulin.skole.hr
preskoči na navigaciju